Περιγραφή:
Ο Ασπροπάρης είναι είδος γύπα, που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Neophron percnopterus και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος N. p. percnopterus (Linnaeus, 1758).
Το όνομα του γένους προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Ο Νεόφρων (Neophron) και ο Αιγυπιός (Aegypius), υπήρξαν τα τραγικά πρόσωπα της ιστορίας μιάς παράνομης ερωτικής σχέσης με τη μητέρα του πρώτου Τιμάνδρα και, της τελικής μεταμόρφωσης όλων σε πτηνά από τον Δία. Η ελληνική του ονομασία αντιστοιχεί στο λευκό, γενικότερα, παρουσιαστικό των ενήλικων ατόμων.
Μήκος σώματος : 59-69(-70) εκατοστά.
Άνοιγμα πτερύγων: 145-150(-170) εκατοστά.
Βάρος: 1600-2400 γραμμάρια.
Τα θηλυκά είναι κατά μέσο όρο 10-15% βαρύτερα από τα αρσενικά.
Τροφή:
Ο Ασπροπάρης είναι κατ’ ουσίαν παμφάγος, διότι τρέφεται με ζωντανούς οργανισμούς, πτώματα αλλά και σκουπίδια ή περιττώματα. Από τους ζωντανούς οργανισμούς, προς τους οποίους στρέφεται σπανιότερα, προτιμάει τα σκαθάρια, σαλιγκάρια, καρκινοειδή ή μικρές σαύρες.
Συνήθως περιφέρεται μοναχικά, αλλά αρκετές φορές σχηματίζει μικρές ομάδες που συναθροίζονται με μεγαλύτερους γύπες, όταν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο κουφάρι. Τότε, περιμένει μέχρι εκείνοι να φύγουν και κατόπιν στρέφεται στα υπολείμματα.
Κατάσταση πληθυσμού:
Ενώ ο -ενήλικος- Ασπροπάρης δεν έχει στη φύση κάποιους επικίνδυνους θηρευτές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν πολλές απειλές. Συγκρούσεις με ηλεκτροφόρα καλώδια, κυνήγι, εσκεμμένη δηλητηρίαση, συσσώρευση μολύβδου από κατάποση σκαγιών σε πτώματα, και συσσώρευση φυτοφαρμάκων έχουν δυσμενείς συνέπειες στον πληθυσμό.
Στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι τόσο σπάνιος, οι πληθυσμοί του βαίνουν μειούμενοι. Συμπεριλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο» (Red Data Book) των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας στην κατηγορία 'ΤΡΩΤΑ' (Vulnerable).
Πηγές:
Κείμενα: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Ασπροπάρης
Φωτογραφία: Neophron percnopterus.JPG - Δημιουργός: Dezidor

