Αρπακτικά - Logo

Κραυγαετός

Περιγραφή:

Αρπακτικά πουλιά

Ο Κραυγαετός είναι είδος αετού που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Aquila pomarina και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Ο Κραυγαετός είναι από τα μικρότερα μέλη του γένους Aquila και κατ’ ουσίαν, μόνον ο Σταυραετός είναι μικρότερος σε μέγεθος από αυτόν.

Τα φύλα είναι όμοια στη μορφολογία, αλλά τα θηλυκά είναι αρκετά βαρύτερα από τα αρσενικά.

Μήκος σώματος: (54)-60 έως 64-(69) εκατοστά.
Άνοιγμα πτερύγων: (140)-145 έως 160-(170) εκατοστά.
Βάρος: Αρσενικό 1000-1400 γραμμάρια, θηλυκό 1300-2200 γραμμάρια.

Τροφή:

Η διατροφή του Κραυγαετού περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από σπονδυλόζωα του εδάφους στο μέγεθος λ.χ. ενός λαγού, αλλά και ασπόνδυλα ή και θνησιμαία -αλλά όχι συχνά όπως ο Στικταετός-. Σε γενικές γραμμές τρέφεται με μικρά θηλαστικά, ιδιαίτερα τρωκτικά (π.χ. νυφίτσες), αμφίβια, ερπετά (φίδια), μεγάλα έντομα και μετρίου μεγέθους πτηνά. Πάντως, η διατροφή των νεοσσών ποικίλλει πολύ. Σε μελέτες που έγιναν κατόπιν ερευνών, βρέθηκαν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την περιοχή.

Κατάσταση πληθυσμού:

Το είδος παραμένει σχετικά σταθερό, διότι οι παλαιότερες καταμετρήσεις ήσαν κατά μεγάλο ποσοστό ελλιπείς, επειδή πολλές χώρες δεν έδιναν στοιχεία. Σήμερα η IUCN, εντάσσει τον Κραυγαετό στην κατηγορία LC, αυτό όμως αφορά στον παγκόσμιο πληθυσμό και όχι στα επί μέρους κράτη, όπου μπορεί να παρουσιάζεται πρόβλημα (όπως λ.χ. η Ελλάδα).

Για την Ελλάδα, ο Κραυγαετός αποτελεί καλοκαιρινό αναπαραγόμενο επισκέπτη (από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο). Παλαιότερα φώλιαζε σε όλα τα μακεδονικά δάση, ενώ είχε αναφερθεί και στη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Ακαρνανία).

Σήμερα φωλιάζει στην Κεντρική (Θεσσαλία) και Βόρεια Ελλάδα, με σποραδικές εμφανίσεις στα νησιά (Κρήτη), κατά τη μετανάστευση, σε αριθμούς που μειώνονται συνεχώς.

Πηγές:

Κείμενα: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Κραυγαετός
Φωτογραφία: Lesser Spotted Eagle Nationalpark Bayerischer Wald 01.jpg - Δημιουργός: Aconcagua