Περιγραφή:
Ο Βασιλαετός είναι από τα μεγαλύτερα μέλη του γένους Aquila και κατ’ ουσίαν, μόνον ο Χρυσαετός είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από αυτόν, όμως έχει το μεγαλύτερο λαιμό από τους μεγάλους αετούς.
Κατά την πτήση, η φιγούρα του είναι παρόμοια με εκείνη του Χρυσαετού, αλλά τα πηδαλιώδη φτερά της ουράς κρατούνται κλειστά, ενώ οι πτέρυγες κρατούνται σε παράλληλη θέση με το έδαφος, δίνοντας το σχήμα σταυρού σε μετωπιαία όψη.
Τα φύλα είναι σχεδόν όμοια στη μορφολογία, αλλά τα θηλυκά είναι λίγο μεγαλύτερα και αρκετά βαρύτερα από τα αρσενικά.
Μήκος σώματος: (68-)74 έως 83(-85) εκατοστά.
Άνοιγμα πτερύγων: (175-)190 έως 210(-216) εκατοστά.
Βάρος: Αρσενικό 2,45-2,72 κιλά, θηλυκό 3,16-4,53 κιλά.
Τροφή:
Η διατροφή του Βασιλαετού περιλαμβάνει μία σχετικά μικρή γκάμα από σπονδυλόζωα του εδάφους και κυρίως σπερμόφιλους, λαγόγυρους, λαγούς, χάμστερ. Επίσης επιτίθεται σε μικρά ή και πολύ μεγαλύτερα πουλιά, όπως περιστέρια,, φασιανούς, ακόμη και νεαρές γερακίνες ή γερανούς. Τέλος, στη δίαιτά του συμπεριλαμβάνονται - πιο σπάνια- βάτραχοι και μεγάλα έντομα, ενώ συχνά στρέφεται σε θνησιμαία.
Κατάσταση πληθυσμού:
Ο πληθυσμός της Ευρώπης το 2007, υπολογιζόταν στα 1051–1619 ζεύγη από την IUCN, η πλειοψηφία των οποίων ζούσαν στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας με μόνο 600 με 900 ζευγάρια. Επίσης, ένας σχετικά ικανοποιητικός πληθυσμός υπάρχει στο Καζακστάν.
Για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα. Μάλλον σήμερα, δεν φωλιάζει σε όλη την επικράτεια αλλά, ακόμη και οι παρατηρήσεις του είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συνεχίζει, πάντως να φωλιάζει σε μικρούς αριθμούς στα γειτονικά κράτη (Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία).
Πηγές:
Κείμενα: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - Βασιλαετός
Φωτογραφία: Kaiseradler Aquila heliaca 2 amk.jpg - Δημιουργός: AngMoKio

