Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΒΙΟΛΟΓΙΑ - Α΄Β΄Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

(G481183) -  ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Περιγραφή Μαθήματος

Γειά σας παιδιά!

Ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη στην Κυτταρική Αναπνοή για να δώσουμε ξανά και μια χρήσιμη συνταγή. Η Β΄και η Γ΄ Γυμνασίου έχουν κάνει το συγκεκριμένο εργαστήριο στο σχολείο. Για την Α΄Γυμνασίου το εργαστήριο ήταν προγραμματισμένο για αργότερα. όμως και ετσι παιδιά, μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας σπίτι!!! Είναι ευκαιρία να φροντίσετε εσείς την οικογένειά σας!

Κυτταρική Αναπνοή 

  • χημική αντίδραση που προσφέρει ενέργεια στα κύτταρα.
  • πραγματοποιείται στα μιτοχόνδρια του κυττάρου
  • γίνεται όλο το 24ώρο
  • για την αερόβια αναπνοή ισχύει: γλυκόζη και οξυγόνο--->ενέργεια και διοξείδιο του άνθρακα

Παρασκευή ψωμιού

Για να παρασκευάσουμε ψωμι χρειαζόμαστε:

  • μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ένα φακελάκι ξηρή μαγια
  • ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • χλιαρό νερό, περίπου 350 γραμμάρια

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά έτσι ώστε να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπωλ με το ζυμάρι με ζεστό ύφασμα και το αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει προσθέτουμε αν θέλουμε στο ζυμάρι σπόρους, τυρί, ελιές ή οτι άλλο. Πλάθουμε το ζυμάρι σε οτι σχήμα θέλουμε, φρατζόλα, καρβέλι, μαργαρίτα ή ατομικά ψωμάκια και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 C και προσέχουμε να μην καϊ το ψωμί μας!

Μέχρι να ψηθεί το ψωμί μας, απαντάμε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Ποιοι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται στο ζύμωμα;
  2. Γιατί φουσκώνει το ζυμάρι;
  3. Γιατι χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό για να ζυμώσουμε;
  4. Τι θα γινόταν αν ρίχναμε καυτό νερό για να ζυμώσουμε;

Το ψωμάκι σας είναι έτοιμο!!!

Άντε και καλή όρεξη!!!

Δήμητρα Σπηλιοπούλου

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020