Μάθημα : Γ΄ Τάξη (Τεχν. ΑΝΘΟΚ. & ΑΡΧ. ΤΟΠΙΟΥ και Τεχν. ΤΕΧΝΟΛ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ) - ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κωδικός : 1940232297
1940232297 - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Η βιολογική γεωργία σέβεται και συνεκτιμά όλους τους παράγοντες που συντελούν στην παραγωγική διαδικασία, δίνει στο έδαφος τη θέση που του αρμόζει και επιδιώκει με φυσικά και ήπια μέσα να παράγει υγιεινή τροφή για τον άνθρωπο και τα ζώα. Αποτελεί τον πιο σύγχρονο «οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά μακροπρόθεσμα βιώσιμο τρόπο άσκησης της γεωργίας».
-
Εξεταστέα ύλη σχ. έτους 2025-2026
Του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, του Τομέα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, εδώ.

[Πηγή εικόνας:https://chrisdeper.com/chlori-lipansi/ - χλωρή λίπανση με μηδική (κόκινο τριφύλι)].
Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που σέβεται τους ρυθμούς και τις διαδικασίες της φύσης.
Χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές και μέσα, που δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δε σπαταλούν μη ανανεώσιμους πόρους και ενέργεια. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν παλιές εμπειρίες και γνώσεις, καθώς και παραδοσιακές τεχνικές, αλλά και εντελώς σύγχρονες επιστημονικές επιτεύξεις.
Η βιολογική γεωργία δε χρησιμοποιεί τοξικά παρασιτοκτόνα και συνθετικά λιπάσματα, γι’ αυτό και μας δίνει προϊόντα ασφαλή που προάγουν την ανθρώπινη υγεία.
Οι βασικές αρχές της, εδώ.

(Πηγή εικόνας:https://agravia.gr/domi-tou-edafous-sti-rizosfaira-kai-ofelimoi-mikroorganismoi/)
Το υγιές έδαφος είναι το γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και βιολογικά δραστήριο έδαφος. Είναι το έδαφος εκείνο, που χαρακτηρίζεται από καλή δομή και ποικιλία μικροβίων (πρωτόζωα, βακτήρια, μύκητες) και άλλων οργανισμών (νηματώδεις, γαιοσκώληκες, ακάρεα, μορφές εντόμων, τρωκτικά κτλ.).
(Πηγή εικόνας:https://agronomist.gr/i-ermineia-tis-analysis-edafoys/)
(Πηγή φωτό:https://www.novagreen.gr/afides-5-tropoi-tin-katapolemisi-tis-meligkras/)
«Τα παράσιτα είναι οι καθηγητές της φύσης» (!) έλεγε ο Albert Howard, ένας από τους θεμελιωτές της βιολογικής γεωργίας, εννοώντας ότι κάθε προσβολή ή ασθένεια δεν έρχεται παρά να μας επισημάνει κάποιο λάθος στον τρόπο καλλιέργειας. Έτσι έχοντας τη λογική να βρούμε την αιτία των προσβολών και ασθενειών κι όχι απλά να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα, δεν έχουμε παρά να ερευνάμε ποιο είναι το λάθος που κάνουμε όσον αφορά π.χ. τη λίπανση, τον τρόπο φύτευσης, ποτίσματος ή κλαδέματος, την επιλογή του είδους ή της ποικιλίας του καλλιεργούμενου φυτού κτλ. και μ’ αυτή την έννοια να ευχαριστούμε τα παράσιτα για τις χρήσιμες υποδείξεις τους! Ακόμη, όπως λέγεται, «το ζωντανό έδαφος προστατεύει τα φυτά».

(Πηγή εικόνας:https://agrosimvoulos.gr/kalliergeia-patatas/)
Η πατάτα ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορες εποχές. Θέλει έδαφος γόνιμο, βαθύ, χαλαρό, που να αερίζεται και να στραγγίζει καλά. Χρειάζεται αρκετή υγρασία. Το καλύτερο pH είναι περίπου 5,5. Επειδή η πατάτα είναι φυτό πολύ απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά και για την αποφυγή ασθενειών, δεν πρέπει να καλλιεργείται συνέχεια στο ίδιο χωράφι, αλλά να εντάσσεται σε σύστημα αμειψισποράς, στο οποίο συμμετέχουν και ψυχανθή φυτά και σιτηρά.
(Πηγή φωτό:https://zeolife.gr/organic-olive-trees-zeolite/)
Η ελιά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων που καλλιεργούνται βιολογικά στην Ελλάδα. Οι λόγοι της επέκτασής της σχετίζονται με τη σχετικά εύκολη αντιμετώπιση των προβλημάτων φυτοπροστασίας και λίπανσης, χάρη στην τεχνογνωσία που έχει συγκεντρωθεί. Επίσης θετικό ρόλο έπαιξε η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων ελιάς στις αγορές του εξωτερικού.
(Πηγή φωτό:https://agrosimvoulos.gr/kalliergeia-elias-ardeusi/)
Οι βιοκαλλιεργητές συνήθως είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με ελαιουργεία που δέχονται και ελιές από συμβατικές καλλιέργειες, στις οποίες πολλές φορές γίνονται ψεκασμοί κάλυψης με εντομοκτόνα. Τα ελαιουργεία αυτά είναι είτε κλασικού τύπου (πιεστικά) είτε φυγοκεντρικά. Μερικές φορές τα φυγοκεντρικά έχουν και σύστημα συνάφειας «Σινολέα», το οποίο μπορεί να παραλάβει σημαντικό ποσοστό ελαιόλαδου με πολύ καλή ποιότητα.
(Πηγή φωτό:https://blogs.e-me.edu.gr/asarakatsa/)
Η βιολογική εκτροφή είναι ένα σύστημα παραγωγής το οποίο στηρίζεται στη φυσική διαβίωση των ζώων, χρησιμοποιεί κατά βάση ζωοτροφές που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο, δεν επιτρέπει τη χρήση χημικών φαρμάκων, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και διακρίνεται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγει. Η διαχείριση των αγροτικών ζώων διασφαλίζει την υγεία και τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, καθώς και την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων του οικοσυστήματος. Με απλά λόγια, είναι ένα σύστημα εκτροφής που εφαρμόζεται με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, αλλά και στο ίδιο το ζώο.
(Πηγή εικόνας:https://wikifarmer.com/library/el/article/organic-agri)
Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις, εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Γεωργίας, ιδιωτικοί Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων: ΒΙΟΕΛΛΑΣ, ΔΗΩ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ. Αρχή ελέγχου για τη χώρα μας, η οποία επιβλέπει τους τρεις οργανισμούς, έχει οριστεί ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ).
(Πηγή φωτό:https://www.agro24.gr/agrotika/proionta/ktinotrofia/hoirotrofia/kroysma-afrikanikis-panolis-ton-hoiron-se-ektrofi-sto-dimo)
Μία από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις της βιολογικής εκτροφής σε σχέση με τη συμβατική εντοπίζεται στη διατροφή των ζώων. Η διατροφή περιλαμβάνει ζωοτροφές που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και έχουν πιστοποιηθεί από Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης. Δηλαδή, οι βιολογικές ζωοτροφές δεν είναι γενετικά τροποποιημένες και για την καλλιέργειά τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα, στο σύνολο της παραγωγικής τους διαδικασίας.

(Πηγή φωτό:https://www.viologika.gr/proionta/)
Η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην αγορά δεν έγινε μέσω μεγάλων διαφημιστικών εκστρατειών ούτε γνώρισε μεγάλες εξάρσεις. Τα βιολογικά προϊόντα βρήκαν εμπορική διέξοδο, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας των καταναλωτών για θέματα υγείας, διατροφής και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι αρνητικές συνέπειες των συγχρόνων εντατικών μεθόδων εκτροφής και οι διαστάσεις που πήραν τα διάφορα «διατροφικά σκάνδαλα» (διοξίνες, τρελές αγελάδες κτλ.), μέσω και της προβολής τους από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησαν τους καταναλωτές και συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης των βιολογικών προϊόντων.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -